Sunday, 6 December 2015

Caramel Popcorn

Siapa yang tak sukakan pop corn ? tipulah kalau ada yang tak sukakan pop corn, melainkan mereka yang ada bad history tentang si manis yang comel nie. Kalau mengadap depan TV, satu balang besar pun boleh habis, tak guna cakap banyak, jom try buat pop corn caramel. Sure jatuh cinta si comel nie.


Caramel Pop Corn


                                                             Bertih Jagung






CARAMEL POPCORN

Bahan untuk popcorn

1sb         Butter
1sb         Minyak sayur
90g        Bertih jagung
1 cmca   Garam


Bahan untuk Caramel

100ml    Air
210g      Gula Caster
1sb        Butter



Cara-cara


  • Untuk popcorn, korang kena masukan butter, garam dan  minyak ke dalam periuk besar, setelah minyak agak panas, bolehlah masukan bertih jagung, pada sape-sape yang tak tau bertih jagung, boleh rujuk gambar diatas. Api pastikan sederhana, jangan terlalu kuat, nanti popcorn korang hangit.
  • Proses ini tidak mengambil masa yang lama, kerna jika minyak betul panas, bertih jagung korang cepat "pop". Bila dia dah mula "pop", gunakan penutup periuk supaya popcorn tadi tidak terkeluar dari periuk. Setelah bunyi "pop" mula berkurangan, korang boleh lh "shake-shake' periuk korang, mana tau ade lagi bertih jagung yang tak bertuka wajah lagi. So selesai proses nak menge"pop" bertih jagung. so jom wat caramel pulak.
  • So, untuk caramel, masukan air dan gula, korang kena pndai kawal api, kalau terlalu kuat, gula akan over kehangusannya, kalau terlalu kecil, korang akan dapat warna perang yang "kurang" cantik. 
  • Jangan pergi jauh dari periuk, sebab proses nak perangkan gula nie tak ambil masa yang lama, so jangan gatal-gatal masa tu jugak lah korang nk tuka chenel redio lah, nak ke tandas lah, tengok dan pastikan gula tadi bertuka warna, warna yang sesuai seakan ember colour.
  • Tutup api dan masukan butter, kacau dengan perlahan, hati-hati bila mengacau, gula panas wey, kalau terkena sure serik korang nak wat caramel nie. Setelah bancuhan caramel tadi sebati,tuangkan caramel ke atas popcorn dan gaul cepat, pandai-pandai lah korang nak gaul guna ape, yang panting jangan guna tangan, sebab gula masih panas. 
  • Setelah selesai menggaul, korang tuangkan popcorn tadi keatas dulang besar, biarkan dalam 5-7mnt, caramel tadi akan mengeras dan menyelaputi popcorn tadi. Bila dah sejuk, korang boleh lerai-leraikan popcorn yang melekat antara satu sama lain. Simpan didalam bekas kedap udara. 


1 comment: